Vi bryr oss inte om Doha, det är kallt och julen är snart här

17,000 delegater från 194 nationer och 5000 servicepersonal arbetar och minglar i Doha, Qatar. Miljö och global uppvärmning är på tapeten. De flesta har tagit sig dit med privatflyg.  Bry dig inte så mycket om det. Oavsett vad de beslutar eller kommer överens om tänker vi inte förändra våra liv. Inte de heller med sina privatplan. De flesta av oss funderar inte på annat än spendera nu när julen är på dörren.

Vi tänker flyga och tillbringa våra semestrar i fjärran länder. Vi ska se flera badstränder.

Vi tänker behålla våra bilar, fyrhjulingar, alla bensindrivna prylarna från motorbåt och lövblås, gräsklippare och moppe. Vi fortsätter åka bil till jobbet, affären eller bara för nöjes skull. Rör inte vår bil! Vi kör tills bränslet är slut men tror att uppfinnarjocke hittar en lösning så vi kan köra vidare.

Vi tänker fortsätta äta kött flera dagar i veckan, köpa brasiliansk biff, dansk fläskfilé, Nya Zeeländsk viltskav och dricka långväga viner till det. Rör inte vår falukorv, köttbullar, fredagsbiff och söndagsstek!

Vi fortsätter att köpa onödiga prylar, byta ut mobilen vartannat år, köpa en ny dator, Ipad och andra saker fast de gamla fungerar alldeles bra. Vem kan klara sig med förra årets mobilmodell? No Way!

Vi vill bo stort även om husen står tomma den mesta tiden. Ska vi bygga så lika bra att få ett drömhus oavsett vad det kostar och aldrig betalas. Vi ska ha det varmt och skönt, ha lampor i fönstren och elräkningar vi svär för. Kläder och smink, plastleksaker och väskor, skor och… var det inte konsumera vi skulle för att hålla ekonomin uppe?

Vi bryr oss inte. För om vi och politikerna verkligen skulle bry sig och vara övertygade om att något bör göras för miljön och klimatfrågan vore bilåkning nästan förbjudet, flygplatsen stängd för nöjesåkning och köttpriset på den nivån att det köps bara till en större fest och mobilen jag fick 20 år sedan hårdvaluta för det fungerar än. Inga riskbolag öppnade gruvor med snabbt vinstsyfte och ingen malm exporterades för militära ändamål om ens för något alls. För – världen skulle sluta kriga, inte på grund av samförstånd utan på grund av miljöskador.

Men vi nöjer oss med lite sopsortering eller köper ekologiska ägg eller något svanmärkt och känner att vi minsann har brytt oss om framtiden.

Möjligheterna är oändliga och resurserna med.