Höstbilder och känslor

Löven faller. Luften är kall och krispig. Hösten är åter här. Är inte hösten som en nystart? En period som avslutar sommaren, ledigheter och  livet utomhus med nya åtaganden som studier, arbete – kanske avgörande början för livet. Vi förflyttar oss mot vintern och julen – en ny brytpunkt. Hösten är min bästa årstid. Idag gjorde vi en lång promenad i skogen och tog sedan  en fika på balkongen med filtar och tända ljus medan mörkret la sig omkring husen. Jag struntade i partiledardebatten. Vi vet redan vad de säger. På politiken intet nytt. Det finns inga politiker som har nya tankar eller radikala lösningar för våra problem. Var och en måste tänka själv och ta ansvar över sitt eget liv, hur svårt det än kan vara.

En höstdikt av en författare som bodde nära oss – Karin Boye.

Du bleka, höga höst, du är mig kär!
I ditt lätta dis jag tycker mig skymta
de första trevande aningarnas tid.
Du återkallar i mitt sinne ljusets morgon,
då solen kämpade för att genombryta dunklet,
gryningens timmar, då strävandets blomma,
ännu sluten tätt i sin knopp,
svällde av underbara safter.
Därför är du mig kär, svala, drömmande, disiga höst!