TV och dator – usla barnvakter

Barn mår inte bra av att stirra i timmar på TV rutan eller datorskärmen. Det har vi misstänkt förut, och vissa har till och med sagt det, men nu kommer en stor undersökning som bevisar att barn som ser mycket på TV/dator mår inte bra.

Om det beror på att de blir ensamma och ledsna av tittandet eller väljer barn som mår dåligt dessa sysselsättningar vet inte forskarna.

Vissa skolor har helt slutat med böcker och papper på de första årskurserna. Det var kanske rejäl nedköp?

Dator är en jättebra uppfinning. Vet inte hur mycket det har förändrat och underlättat vår vardag. TV var en revolution på sin tid. Men att gå ut till skogen eller  sparka boll med barnen, kanske till och med högläsa en bok, ger nog mer minnen för livet än att låta barnen sitta timmar vid burken. Jag misstänker att i många familjer sitter man med var sin dator eller vid TV och pratar knappt med varandra.

Barnens liv är alltför mycket utelämnat till massmedia – utöver skola och fritids – och alltför lite till föräldrarna.