Ta ut ungarna till fjällen

Jag gjorde en vandring med 8 åriga barnbarnet längs Kungsleden från Hemavan till Syterskalet, en lagom tur på fem dagar. Det regnade när vi började men då gick vi bara en mindre sträcka. Dan efter ställde vi tältet på en fin plats. Dag 3 gick vi till Syterskalet och tillbaka. Dag 4 mot vägen och nästa morgon till byn och lite våfflor innan bussen gick tillbaka mot Umeå.

Att vara helt oberoende av Internet och TV är befriande. Att stanna på plats och göra mindre turer ger en chans att studera naturen. I tältet finns tid att prata med varandra, en så sällsynt lyx nu mera. Att vandra är en väldigt billig semester. Ja, utrustning kostar men det håller ju i många år. Kanske kan man låna eller hyra?

Är man två går det säkert att göra liknande turer med även något mindre barn. Träffade en tysk familj en gång med tre barn 4 – 10 år som tältat en vecka  och gjort en kort vandring varje dag. De undrade varför man aldrig såg svenska barn på fjällen.

När man planerar en tur i tält med  barnen måste den vuxne ha fjällvana själv.  Man bör tänka på att mobilen är ett osäkert kort även om de kan fungera överraskande i ödemarken. Stugorna kan ha telefoner för räddningsändamål. Och man behöver inte gå längre än att civilisationen försvinner ur sikte. Det räcker bra för vildmarkskänslan.