Skriv på för Jalle Pöhlitz!

83-årige Jalle Pöhlitz förlorade nyligen sin fru efter att de levt tillsammans i 40 år. Frun var dement och han flyttade med henne till ett vårdboende fyra år sedan som Kommunen beviljade för henne. Man ska ju kunna fortsätta bo tillsammans även om bara den ena behöver hjälp. Han sa upp lägenheten eftersom paret inte kunde betala två hyror. Jag är säker på att han har hjälpt sin fru oavsett om de bodde i ett boende. Ingen passar någon 24 timmar om dygnet, bara anhöriga.

Nu måste Jalle flytta från äldreboendet där eftersom han inte är sjuk nog. Han vet inte vart han ska flytta.  Att hitta en ny bostad är svårt och Jalle är förtvivlad, men kommunen gör inget för att hjälpa honom. Kommunen rekommenderar att han flyttar till ett vandrarhem. Ifall han behöver hjälp kan han ha hemtjänst där.

Förvaltningsrätten säger det är helt rätt att kasta ut honom. Han bodde ju där på grund av sin fru och är inte dålig nog för att få plats i ett boende. Ut med honom bara! Först skulle han ut inom tre dagar men nu har han fått längre respit. Nynäshamn är kommunen som tycker att åldringar kan flytta ut till ett vandrarhem. Eller kanske på gatan?

Att drabbas av demens är svårt för anhöriga. Dock är det anhöriga som drar det tyngsta lasset, inte är det Kommunen, inte hemtjänsten och ibland inte ens boendet dit man hamnar. Att förlora sin närmaste är alltid en katastrof oavsett läget.

Skall vi ha det så här i fortsättningen:Ta inte hand om din dementa fru/make/sambo. Kommunen tackar dig inte för det. Blir hon/han för dålig separera/skilj genast så du har råd att behålla ditt boende. Du kan besöka din före detta fru/make dagligen i stället. Kom ihåg: du som gammal har inget värde. Förvänta dig inga enkla, vänliga lösningar från Kommunens sida.

Jag tycker att ni skriver på för Jalle Pöhlitz, en dag kan du behöva andra som regerar för orättvisa/byråkratiska beslut mot dig.

Uppdatering 28/3:

Nynäshamns kommun har nu sagt att man tidigare gjort fel. Jalle kommer därför att få bo kvar. Därför avslutar jag namninsamlingen nu. Stort tack till er alla som engagerade er och skrev under! Meddelar Annika Anastassiou som stått för namninsamlingen.

Ibland lönar det sig att protestera!

https://www.skrivunder.com/stoppa_vrakningen_av_80-arige_jalle_pohlitz?a=2&uv=14079273#

https://www.tv4.se/nyheterna/klipp/många-vill-hjälpa-83-årige-jalle-11976039

https://www.msn.com/sv-se/nyheter/inrikes/frun-dog-nu-kastas-han-ut-från-äldreboendet/vi-BBV4d9M?ocid=spartandhp

PS. Jag känner inte honom men ibland är byråkraterna så skrämmande  att man måste reagera. Vad får vi för skattepengar?

3 reaktion på “Skriv på för Jalle Pöhlitz!

 1. Hej.

  Inte för att han lär göra det, men om han skulle begå ett mycket svårt brott, exempelvis uttrycka förbjudna åsikter i elektroniska media, så skulle han kunna få bu betydligt bättre än på något vårdboende om han döms till fängelse. Han får då eget rum, tillgång till gym och sjukgymnastik, läkarkontakt, gratis tandvård, gratis mediciner, god och näringsrik kost lagad på plats av riktig kock samt dagersättning och många andra bekväma förmåner.

  Han skulle också kunna pröva att söka asyl som papperslös.

  Nu skulle en man i hans ålder aldrig få för sig att göra så men illegala invandrare och kriminella gödslar man med pengar och resurser, rättigheter och uppmärksamhet, och såväl empati som sympati. Det säger med all önskvärd tydlighet vad man anser att olika människor är värda, om man är God, PK och värdegrundstroende och denna himlaskriande diskrepans bör, kan och skall alltid tryckas upp i ansiktet på dessa Goda.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

Kommentarer inaktiverade.