Mången kaka är vacker utanpå.

Årets pumpa var ingen hit. Den började ruttna snabbt. När vi köpte den var pumpan så rund och god men när jag gjorde ögon och mun på den kände jag att förruttnelsen hade börjat. Pumpan var lite lös och svår att skära snyggt i. Den blir en kortvarig pumpa och hamnar snart i pumpahimlen.

Det vackra utseendet hade lurat oss att köpa en rutten pumpa.

Så märkligt, jag kom att tänka på en patient. Hon var så otroligt vacker. Utanpå.

När jag hjälpte henne till avgiftning sa hon:

Mången kaka är vacker utanpå.

Hon hade sökt hjälp hos socialtjänsten med de ignorerade henne. Hon såg ju så perfekt ut. Även nu kunde utseendet lura en. Hon var för fager för att vara missbrukare! Hennes  vackra kläder kröntes av en märkesväska. Sakteligen kom en historia ut. I korthet: ser du väldigt bra ut och är alltid oklanderligt klädd, rik och med bra utbildning tror ingen att du skriker efter hjälp för ditt heroinmissbruk.

Bländas vi av utseende? Jag är säker på att vi gör det. De vackra kan ha det enklare i livet. Det innebär inte att det blir mer lyckosamt.

När man ser på något TV program på de reklamfinansierade kanalerna innehåller reklam ofta utseendeångest riktad för kvinnor. Fotomodellen i schamporeklam har otroligt vackert hår som hon slänger med. Har du rätt schampo?  Kvinnor i reklam har alltid perfekt slanka ben med högklackade fina skor. Har du rätt skor? De har världens längsta ögonfransar som också du kan få med reklamens produkter. Deras hy är fullständigt slät, inga skavanker. Har du rätt underlagskräm?  Kläderna är de senaste för tiden. Även en billig tröja ser helt fantastisk ut på en vacker modell. Underklädesmodellerna är så perfekta i hela kroppen. Kanske kan du bli så om du köper rätt BH?

Jag förstår om flickor får utseendeångest. Skönhet är en miljardindustri, likaså mode.

Även maktens män kan ha vånda för sitt yttre. Det sägs att den franska presidentens sminkräkning är  omfattande. Många kända människor lägger sig under kirurgens kniv i oron att åldern hinner i fatt dem. Speciellt kvinnor. Sedan ger de förklaringar på internet. Därför att…jag förstorade brösten, rumpan, förståndet…Nej, förståndet kan man inte förstora hos en skönhetssalong.

Det kräver anpassning i verkligheten.

Skönhet är dock inte samma som karisma. Det är svårt att definiera karisma för det finns bara där, hos vissa. På en resa i Filippinerna mötte vi 4 personer av stammen Ifugao. (Det var på den tiden då turismen var starkt begränsad till Banaue av självaste Marcos och resan dit liknade självmordsuppdrag.) Vi gick ut från bilen och fick ta ett (1) foto. Personerna var gamla, nej, svårt att bedöma åldern. I den västerländska världen och med vanliga kläder på sig hade de passerat utan att någon såg dem. Men nu var de hemma stående vid tusenåriga risfält. Sedan gick männen i väg. Deras muskler rörde sig i takt med gången. Deras byxlösa bakar behövde ingen utfyllnad. Deras gång var den vackraste rörelsen jag har sett i mitt liv. Dessa män var formade av  vanan att röra sig och göra kroppsarbete i naturens egen träningsinstitut, inte i gym där människor försöker träna sig till något liknande men kommer aldrig att lyckas med det.

Det var karisma. (Bilden är tyvärr usel.)

Grubblar du över ditt utseende? Eller räcker det att vara hel och ren? Vilket väljer du mellan en intellektuell utmaning och ett senaste modeplagg? Eller hör du till gymfolket och sliter för muskulös yttre så tårarna sprutar?

Hur gick det med den vackra patienten? Behandlingen var lyckad.  Hon var vackrare än förr, om det nu vore möjligt. Hon levde normalt liv med arbete, lägenhet och utan droger när vi avslutade vår långa kontakt

Jag vill inte svika dig, sa hon. Svik inte dig själv, det räcker, sa jag.

3 reaktion på “Mången kaka är vacker utanpå.

 1. Jag är inte andlöst vacker, men inte uppseendeväckande ful heller. Förmodligen har jag ett väldigt vanligt utseende eftersom jag ofta får höra .. har inte vi träffats förut? Jag tror också att jag ser snäll ut eftersom de som frågar ser glada ut när de säger det och jag är också den som människor väljer när de vill fråga efter vägen, var tvättmedlet finns eller hur en palsternacka ser ut. Tyvärr så kan jag sällan svara eftersom jag har ett obefintligt lokalsinne, är helt ointresserad av hushållsarbete och aldrig har tillagat en palsternacka .. men det blir i alla fall roliga och ibland givande samtal.

  Så .. jag funderar inte särskilt över mitt utseende. MEN jag väljer tveklöst både en intellektuell utmaning OCH ett fantastiskt modeplagg OCH en låda med smink SAMT urtjusiga skor! :-)

 2. Hej.

  Att hjälpa någon ta sig ur heroinets helvete på jorden är inte lätt.

  Jag har under min ungdom förlorat sex vänner till den drogen (och som det gärna blir andra droger i olika kombinationer med diverse tabletter). Vad jag vill göra med smugglare och langare kan jag inte uttrycka.

  Du skall ha all heder att ha både försökt och lyckats hjälpa.

  Om kroppar: min fru hävdar att jag aldrig sett bättre ut än när jag arbetade i skogen, så du har definitivt en poäng om att kroppsarbete och naturens gym är bättre (säger jag som regelbundet tränar för att hålla min ekvatoriala rondör stången – är man både gourmet och gourmand så måste man).

  Kanske utseendehysterin som du skriver beror på att generationerna efter andra världskriget inte kände behov av starka världsliga värderingar och ej heller den andlighet som ofta ägnat stor frenesi åt att fördöma det mänskliga lasterna och lustarna? Vår tids kyrka och tempel är vår kropp – vår idol oss själva – och vår andaktsrum det offentliga rummet.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 3. Med en ålder när man har inträtt i det sjätte decenniet börjar jag förstå skämtet om mannen som hade så stora påsar under ögonen att behövde glasögon med BH.

Kommentarer inaktiverade.