Önskelistor och försäljningsargument i Almedalen.

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet, säger i Almedalen att Vänster vill satsa mer på sjukvården. Han vill ha nattöppna vårdcentraler så folk inte behöver åka till Akuten.

Ja, samtidigt skulle många av dem som skulle åka dit för att få hjälp på natten sitter i dag på en akutmottagning timme ut och timme in. Skulle de ha en vårdcentral närmare och få hjälp snabbare blir också belastningen bli mindre på akuten, säger Sjöstedt.

En del vårdcentraler är redan öppna till 22, några är nattöppna eftersom det inte finns sjukhus på rimligt avstånd. Vi besöker inte VC på natten för enkla åkommor, vi väntar till på morgonen. De som blir akut svårt sjuka mitt i natten åker till Akuten. De som inte har erfarenhet av hur bra vårdcentraler är åker till Akuten. Vårdcentral skickar folk till Akuten också. Bara en så till synes enkel sak som en dos intravenös medicin skickas man till Akuten för.

Nu undrar jag direkt: Vart hittar Sjöstedt den personalen som skall arbeta de återstående  timmarna efter Vårdcentral normalt skulle stängas?  Idag finns 2516 utannonserade sjuksköterskejobb och nu är det lågsäsong för annonser.

Det sitter inga läkare och sjuksköterskor hemma och väntar på arbete. De som vill arbeta är redan anställda. Att plocka bort personal från den ena ändan till den andra blir inte flera händer. Nattarbete är inte särskilt populärt. En del har lämnat sjukhuset till förmån för vårdcentral just därför.

Jag tror att sjukvården blir en stor valfråga. Även Regeringen har förstått nu att det regn av nyinkomna  utbildade läkare och annan sjukvårdspersonal var bara en kort hagelskur. Antingen måste man utbilda fler eller krympa användningen av sjukvård. Som att slå igen förlossning så folk föder i bilar i stället. Vad mer kan vi stänga?
Att ta mer betalt kanske, så minskar överanvändning? Då åker ingen till Akuten med en simpel förkylning?

Vet inte. Vet dock att befolkningen ökar och efterfrågan på vård följer med.

Sjöstedt kan inte svara på hur 100 nattöppna vårdcentraler skulle finansieras. Han knystade dock något om de skaror av svenska miljonärer som borde beskattas hårdare.

V är sin agenda trogen. Högre skatt löser allt. Det är lätt att vara generös med andras pengar. Leve kommunismen eller vad det nu kallas idag.

Bild: sjukhus med utsikt, Chamonix

 

4 svar på ”Önskelistor och försäljningsargument i Almedalen.

 1. ”en kort hagelskur” var den bästa beskrivning jag läst på länge!

  Jag vill minnas att beskattningen är sådan att de flesta redan tar ut övertid som ledighet. Det hjälper inte precis med bemanningen.

 2. Kommunisterna har två eleganta förslag: Vårdcentraler med 24/7 och sextimmarsdag för personalen.
  Journalisterna ställer inga frågor om hur detta skall gå ihop.
  Vacker bild. Jag gick förbi där förra sommaren.
  Bo Adolfsson, Hjo

  • Det går inte ihop. Räkneförmågan är begränsad.
   Ja, Chamonix är en charmig stad. Gick Tour Du Mt Blanc.

 3. Hej.

  Uttrycket ’SSSoS’* gör sig påmint när man läser något från Sjöstedts parti.

  Norge är populärt bland svensk vårdpersonal, och så även Storbritannien – högre löner, bättre arbetsvillkor, bättre arbetsmiljö samt för patienterna möjlighet att snabbt via ett digitalt register kontrollera den (tand)läkare man blivit bokad hos (eller snarare efter kontroll boka)… den meningen sprang ifrån mig, man jag hoppas poängen går fram.

  Sjöstedt och hans anhang är farliga, riktigt farliga, då resultat alltid är mindre värt än korrekt ideologisk process.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare
  PS *SSSoS skall läsas ”Short sharp shower of shit”… DS

Kommentarer inaktiverade.