Böcker om en tid vi tror inte återkommer.

Jag läser nu en reabok Anders Rydell: Boktjuvarna Jakten på de försvunna biblioteken. De flesta vet att nazisterna brände misshagliga böcker i stora bokbål men det är mindre känt att nazisterna också  plundrade biblioteken över Europa. Syftet var att stjäla kunskap, rensa de misshagliga böckerna och inrätta ett nytt högskole- och forskningsväsende. Likaså med konstplundringen som Rydell beskriver i Plundrarna – hur nazisterna stal Europas konstskatter (inte läst än) var syftet att bli ledande i världen samt rättfärdiga det Nya Riket.

Även i Sverige händer det att böcker anses olämpliga för den nya tiden. Att böckers innehåll skrivs om till nytryck som i Pippi Långstrump, bibliotek försöker rensa bort böcker vilka icke bedöms PK som Tintin. Bibliotek bränner böcker för de tar för mycket plats. Hur väljer man vad som skickas till värmeanläggning, vad inte? Bibliotek köper inte in samhällskritiska böcker som Massutmaning av nationalekonomen Tino Sanandaji utan gör egna bedömningar över vad folket skall läsa. Eller köper in bara ett exemplar fast kön för utlåning är redan några år lång. Jag står på plats 14 för Massutmaning.

Censuren är inte så långt ifrån oss som vi tror.

Jag har läst Anthony Doerr: Ljuset vi inte ser som är en berättelse om blindhet, på många sätt. Det är en vacker roman om andra världskriget, om ett barn som  fostras till nazist i Tyskland och fostran av en blind flicka att ”se” och behärska tillvaron, i Frankrike. Två personer från olika sidor som till sist möts kort i det krigsdrabbade Europas sista stund. Prisbelönt roman med stor faktakänsla.

Dessa tre hänger tätt ihop trots att den siste är roman.

Och sedan mina gamla favoriter. Stefan Zweig: Världen av igår som gott kan läsas med koppling till nutiden. Det är en biografi fram till krigsutbrottet 1939, beskrivning om tiden före den gamla Europas undergång.

Vem skriver sin biografi över nutidens Europa före – vad det nu skall bli?

George Prochnik: Stefan Zweig vid världens ände är biografi om Zweigs exil, som  jag rekommenderat förut. Stefan Zweig var en av världens mest berömda författare under mellankrigstiden. Han lämnade Österrike. Hans böcker förbjöds i Nazityskland. Trots sin berömdhet blev denne firade författare och intellektuelle, på bara några få år efter Hitlers maktövertagande, alltmer isolerad i sin exil. Det är svårt att tvingas flytta runt i ett främmande liv. Efter London, Bath, New York och slutligen Petrópolis i Brasilien, tog han 1942 sitt liv efter att ha fullbordat ”Världen av i går”. Hans fru följe med till döden. Orken att uthärda tiden blev för mycket.

Orken att uthärda tiden…

Som ni ser hänger jag inte med i det senaste bok floden utan läser böcker som kom ut ett tag sedan och fanns i bokreor. Att låna har jag nästan gett upp med, speciellt under vinterhalvåret.  När bibliotek blev värmestugor och fritidsgårdar försvann tystnaden och lugnet. Ja, även de äldre har sluta uppföra sig när de har högljudda kaffekalas bland böcker! Min långa kärlekshistoria med bibliotek är på upphällning.

Enligt bibliotekslagen ska biblioteken och deras verksamhet prioritera följande grupper och deras behov: personer med funktionsnedsättning, de nationella  minoriteterna, personer med annat modersmål än svenska samt barn och ungdomar. Svenska är inte prioritet. Prioriteras finska, det är ju minoritet? Vet inte, läser en finsk bok per år. När biblioteken till och med certifieras dyrt i HBTQ frågor! i stället aktuella och efterfrågade böcker blir bokhandel, Internet och bokrea, second hand att inte glömma, det som räddar de lässugna. När de unga som tar bara mobilen i sin hand växer upp ligger biblioteken i farozonen som lämplig sparobjekt.

Vad läser du? Internet? Eller har du bra boktips som inte är ”sirap”  det vill säga deckare, kändisar, mitt hotta  liv och allehanda livsstilar.

Om bibliotek:

1996 hade Sverige 1541 bibliotek, skolbibliotek inräknade och 2015 fanns 1145 bibliotek. Andel kvinnor som anställda är 76 % av totala 9352 personer. Andel som lånar är också fler kvinnor än män.

Totala biblioteksbeståndet innehåller 104 938 792 ex varav 694 559 81 är böcker med skriven text. Vi lånar 7,8 fysiska lån per innevånare. Antal boklån likaså bibliotek minskar.

En utförlig rapport:

http://biblioteksstatistik.blogg.kb.se/files/2016/05/Rapport_Bibliotek2015.pdf

 

11 reaktion på “Böcker om en tid vi tror inte återkommer.

 1. Tack för tips om Zweig. Världen av igår läste jag tre underbara dagar inblåst i Kristinestad i Finland. Biografin har jag bara kommit halvägs i.
  Min favorit sista åren är The boys in the boat av Daniel James Brown.
  https://en.wikipedia.org/wiki/The_Boys_in_the_Boat
  Stötte på den av en slump på en bokhandel i USA. En fantastisk berättelse om framförallt Joe som trots små omständigheter kommer in på universitetet i Washington och börjar ro, och under de fyra åren ror sig till OS i Berlin 1936. En bok om kämpaglöd, envishet och laganda.
  En bok varje gymnasieelev borde läsa.

 2. Jag lyssnar enbart på böcker för jag vill göra andra saker
  samtidigt. Konsumerar deckare efter deckare och helst vill
  jag att det ska vara en serie så jag känner igen personerna
  från bok till bok.
  Min favorit just nu är Anna Katarina, en polis som skrivit
  tre deckare… wow så spännande och bra.

  Jag gillar också Dag Öhrlund, hans berättelse om Silverbielke
  kan få vem som helst att undra hur människor är funtade.

  Bästa boken hitintills är Stalker skriven av Kepler, spänning
  från första till sista kapitlet.
  Tänkvärd bok: På stranden av Nevil Shute. Handlar om hur det
  är efter tredje världskriget, hur människor reagerar när de går
  mot den sista tiden på jorden.

 3. The Strange Death of Europe av Douglas Murray är intressant. Den visar på antingen en otrolig flathet eller en illasinnad politisk elit som tappat kontrollen. Intressant är att se att i alla västeuropeiska länder återfinns samma mönster som här hemma. Demonisering och stämpling av de som lyfter problem. I England pågick t.ex. i bärjan av 2000-talet människohandel med flickor där polisen såg åt andra hållet trots att de kände till det av rädsla för att hjälpa främlingsfientliga krafter eller själva stämplas som rasister.

 4. Två böcker om det andra stora kriget har satt outplånliga spår i mig och de båda handlar om barn och deras utsatthet i en grym värld.
  Båda böckerna har verklighetsbakgrund.
  Det är Skymingstid av Mirjam Akavia och Hotel Galicja av Per Agne Erkelius.
  Boken Skymingstid läste jag med små barn i hemmet och den påverkade min syn på min modersroll. För vad som hjälpte de unga att stå ut med farorna är de goda minnena. Dessa minnen blir som livbojar i det annars hopplösa träsk som sedan omger dem.
  Den andra boken hade jag inte klarat av att läsa som småbarnsmor. Den är plågsam i sin försiktiga ärlighet. Ändå vill jag ha kvar den i hyllan.

  • Hittade den ena, Erkelius, i bibliotek den andra Akavia bara på Bokbörsen. Läggs på listan att läsa. Tack!

 5. Just nu läser jag nästan bara om Agatha Christie.
  De är fascinerande tidsdokument, inte bara ”herrskap-tjänstefolk” utan:
  * Bil och telefon är ingen självklarhet, men man kan alltid hitta ett tåg, och telegram kommer fram snabbt.
  * Christie var 50 år före sin tid med farmakologiska teknikaliteter.
  * Stereotypa nationella särdrag är nästan lika levande som hos Jules Verne (men se upp, för minst hälften av gångerna är det ett skämt eller en falsk ledtråd.)
  * Middag är något verkligt allvarligt. Man kan inte bara kasta i sig någonting.
  * Borstar. Allt rengörs med borstar. Man vårdar sina borstar.

  • Läste när jag var yngre, länge sedan. De var som om att få del av England. Jag fick säkert falsk bild av det hela.

   • Ja, det kan vara som med Alexander McCall Smiths böcker om Precious Ramotswe och hennes detektivbyrå: man vet inte hur sann bilden av Botswana är. (Har bara läst den första. Den var helt OK. Kände inget behov av att läsa fler.)

    Christies England stämmer ganska bra med vad George Mikes skrev om i ”How to Be an Alien”. Mikes förstod människor. Hans böcker om Israel och särskilt Japan är intressanta.

Kommentarer inaktiverade.