Det är som ett skavsår som alltid känns.

Har du blivit våldtagen någon gång? Vad kände du för förövaren efteråt? Ville du umgås med denne och kanske möta personen varje dag på jobbet eller skolan? Om du var tvingad att göra det eftersom förövaren inte flyttade på sig, vad gjorde du då?

Gömde dig hemma och mådde uselt? Flyttade själv från jobbet, skolan, orten?

Kastade eller brände du kläderna du hade på dig när du blev våldtagen? Söp du, tog lugnande medel och kanske starkare droger du fixade från gatan för att överleva? Var det svårt att prata om  och ens säga ordet våldtäkt?

Trodde polisen inte på dig när du äntligen orkade prata med dem? Betraktades du som lite skyldig och förövaren snarare som ett offer? Frågade man något om dina kläder eller utseende som att ”är man klädd så där kan ju vad som helst hända”? Frågade de om du hade druckit? Om du hade skrikit efter hjälp? Om inte, var det kanske inte så farligt? Att bli paralyserad räknas liksom inte.

Hade du giftermål i tankarna? Att gifta sig med våldtäktsmannen skulle vara som försoning och din heder var rehabiliterad? Så vansinnigt tänker man i Turkiet, Pakistan… om förövaren behagar gifta sig med offret oavsett ålder blir ju allt bra, inga åtal. Jag har också haft patienter som gift sig med mannen trots våldtäkt och misshandel. Gick det bra? Inte.

Såg du bilder på  våldtäkten senare på internet? Kanske larmade någon och sa att du finns nu på en porrsajt. Internet glömmer inte. Din våldtäkt blir ditt varumärke.

Funderade du att ta livet av dig? Eller sticka kniven i förövaren?

Hur gick rättegången? Blev det inget för ord stod mot ord? Kanske hittades förövaren aldrig? Kanske tog det  så lång tid innan rättegången blev av att du helst bara ville slippa.

Vad fick du för hjälp? Blev du hjälpt? Det är som ett skavsår som alltid känns, sa en av mina patienter om våldtäkten. Hon kallade terapin för plåster och insåg att hon var inte skyldig.

En av de omskrivna våldtäkterna skedde i en skola i Lund och de två killarna, förövarna, fortsatte i skolan som om ingenting hade hänt medan den minderåriga flickan, offret, mådde uselt hemma. Rektorn försvarade pojkarna, båda invandrare i detta fall. Han kanske tyckte synd om dem och ville vara god? Undvika ordet rasist? Även föräldrar till den dömda pojken försvarade honom i stället att undra över fostran de givit åt sin son.

Rektorn försvarade sig med:

Det är många föräldrar som har reagerat och jag kan förstå det. Samtidigt så finns det en helhet som vi måste ta hänsyn till. Alla tre är ju elever och alla tre är på sätt och vis offer i det här, säger rektorn.

– Alla tre är barn. Killen som nu blivit dömd har ju fått ett ganska kännbart straff och är på det sättet ett offer.

Den 16-årige pojken dömdes till kort ungdomstjänst samt ungdomsvård och ska betala skadestånd till flickan. Rektorn betonar att föräldrar och elever kan känna sig trygga.

– Vi har en beredskap om någon skulle känna oro, via vårt elevhälsoteam. Och vi har ett värdegrundsarbete som vi intensifierar och försöker att ta tag i ännu mer, säger rektorn.

https://www.sydsvenskan.se/2017-03-06/pojkar-som-valdtog-flicka-gar-kvar-pa-skolan

Skulle du ha känt dig trygg om dina barn gick i den skolan? Jag undrar: vad hade den rektorn för uppfattning om sexliv? Något måste han ha haft eftersom han var vuxen? Är det ok för honom att ha sex i offentliga toaletter mot någons vilja? Om inte, borde han förstå offret bättre.

Värdegrundsarbete? Det är redan kört. Rektorn och samhället har genom beteendet och domen sagt ”aja baja, men nu är vi alla vänner”. Killarna har fått bevis på att flickan, som inte ens kommer tillbaka till skolan, var bara en som det var okej att utnyttja. Hon är ju utdömd, inte killarna.

Men rektorn gjorde rätt fast han fick avgå på grund av för mycket uppmärksamhet i media. Regeringen önskar inte att våldtäktsmän får byta skola. I Riksdagens frågestund säger Ylva Johansson att det inte är lämpligt. Så, offren får flytta på sig. Eller stå ut.

Det är inte den första gången som flickor våldtas i skolan, det känns dock att sexuella brott har ökat i antal, vilket bekräftas av statistiken. Förmodligen inte första gången som förövaren blir offer och flickan bara en hora, det har funnits andra fall, det mest kända kan vara fallet i Örnsköldsvik. (länk nedan)

Det är som om offer och förövare hade bytt plats. Vilken värdegrund är det?

Våldtäkt har föga med sex att göra. Det är en maktdemonstration. Eller bara tro att sex med vem som helst, vart som helst, med barn eller vuxen, känd eller okänd är min rätt? En häftig grej! En pinne i ens brotts CV. Att man inte ens straffas av Rättsväsendet annat än några timmar hos en ”socialtant” och ännu mindre av omgivningen talar om att våldtäkt är OK. Det är så man gör mot kvinnor och flickor, det är inte så noga med dem.

Det var ju bara sex.

Det är dags att sluta förstå dessa unga män så förbaskat mycket utan sätta stopp, oavsett vilka de är. Det kan hända att förövarens föräldrar inte heller ser våldtäkt som brott utan försvarar beteendet, det skedde t. ex. i fallet Örnsköldsvik, så även nu. Det finns flera måttstock:

Vår religion tillåter inte att man alls är i kontakt med någon man inte är gift med. Det felet har skett och där måste han tänka om, säger modern till förövaren. Hon pratar inte svenska efter nio år i Sverige. (Expressen)

Tragik i total misslyckad integration. Tro går inte att integrera. Den har ett eget obrytbart liv. Men det är ingen ursäkt. Samhället borde markera tydligt vad är brott och vad är tillåtet. Annars är det fritt fram efter eget val. Även föräldrarna till de skyldiga borde alltid erbjudas (krav?) att gå med i behandlingen för att kunna hjälpa sina barn bättre.

http://www.expressen.se/kvallsposten/mamman-till-forovaren-efter-valdtakten-i-skolan/

http://www.telegraph.co.uk/news/2016/11/18/turkey-bill-to-pardon-statutory-rape-if-perpetrators-marry-victi/

http://www.bbc.com/news/world-europe-38030182

Det kravlösa goda

http://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/fragestund/fragestund_H4C120170316fs

http://www.friatider.se/ylva-johansson-vill-inte-flytta-domda-valdtaktsman

http://www.expressen.se/nyheter/dokument/valdtakten-pa-skoltoaletten-blev-starten-pa-ett-helt-ar-av-trakasserier/

http://www.svt.se/ug/linnea-anmalde-valdtakt-pojken-hyllades

http://www.bbc.com/news/world-us-canada-39392147

http://fnordspotting.blogspot.se/2017/03/om-lundarektorn-som-missade-taget-en.html

PS. Frågorna är efter det erfarenhet jag fått från mina forna patienter.

3 reaktion på “Det är som ett skavsår som alltid känns.

 1. Ja, allt detta är rent fruktansvärt. Och vad värre är, är att det knappast nâgonsin verkar ha tagits nâgra rejäla âtgärder emot dessa vâldsdâd, som sätter djupare och mer lângvariga spâr än bara skavsâr.
  Minns att jag för ett tiotal âr sedan läste ett läsarbrev i en göteborgsk gratistidning frân en ung kvinna, som berättade att hon som tjej trott att hon i sitt unga liv alltid skulle vara tvungen att räkna med att bli utsatt för vâldtäkt. Men sâ kom hon att tänka hon pâ sin äldre syster, som klarat sig undan liknande vâldsdâd och att hon själv därför ocksâ hoppeligen skulle kunna slippa undan. Nu undrar jag förstâs hur det blev för henne sedan..
  Och tänker pâ de unga flickor som utsätts för våldtäkt och som riskerar att bli trakasserade om de anmäler brottet.
  Jag minns Uppdrag gransknings dokumentär som visade vad som hände en 14-ârig flicka som blev våldtagen på en skoltoalett i det lilla samhället Bjästa utanför Örnsköldsvik. Den 15-ârige gärningsmannen dömdes i både tingsrätten och hovrätten för våldtäkt mot barn. Trots de fällande domarna utsattes flickan för smutskastning och kränkningar och tusentals människor på internet tar parti för våldtäktsmannen. Till slut kände sig flickan tvungen att byta bostadsort, medan gärningsmannen efter domen t om blev inbjuden till kyrkan till sin klass skolavslutning. Efter skolavslutningen i kyrkan passade han på att våldta ännu en flicka.
  Se https://varjager.wordpress.com/2010/03/25/valdtaktsman-hyllad-i-kyrkan/
  Detta är nu mânga âr sedan… och man kunde ha trott att utvecklingen skulle bli
  en aning mer positiv men icke, nu verkar det vara om möjligt ännu värre ! Hur i hela friden kan det bli sâ!? ”When will they ever learn” och vâra kära myndigheter se till att verkligen sätta stopp för liknande vâldsdâd!?!?

  • Det var ett fall man inte kan glömma. Hur människor bar sig åt var skrämmande.

 2. Jo, nog var det skrämmande att se hur människor bar sig ât i Linneafallet men sorgligt nog verkar ju vâldet ha utvecklats under lâng tid i landet.

  Minns vad en kvinnlig läkare sade för flera decennier sedan om situationen i en stad som Karlstad. Om man just hemkommen frân resa fann ett tomt kylskâp och sâ behövde gâ ner till ett gatukök där och skaffa nâgot att äta, dâ sade hon de fick vara glada om de verkligen själva fick behâlla och inmundiga det de hade köpt …

  Tänker ocksâ pâ en unge pojke som knivskars till döds pâ sin skolgârd av en skolkamrat pâ 90-talet och hur mor- eller farföräldrar försökte lugna ner hans yngre bror under en minnesgudstjänst, och detta innan invandringen tagit samma proportioner som nu…

  Minns ocksâ Oljekrisen och Gulfkrigen, som inverkade pâ energikonsumtionen och dâ belysningen minskades ute pâ gatorna om kvällarna och hur vi kvinnor-flickor började känna oss mindre säkra ute och därför alltid försökte ha koll pâ allt som hände omkring och bakom oss pâ hemväg frân bio e.dyl. Om vi nu överhuvudtaget ville-kunde gâ ut i stan utan manssällskap eller âka med allmänna transportmedel…

  För att nu inte tala om alla författare, som skrivit om ökat vâld i samhället och i familjen… Har tyvärr glömt namnet pâ den finske författare som i en intressant och hemskt imponerande roman beskrev ungdomars « gratis » vâld mot och rent av planering av mord pâ människor som bodde i samma kvarter som de, men det är ju inget typiskt för vârt grannland, utan liknande tendenser lär väl finnas ocksâ i andra länder i världen (i västvärlden ?) numera…
  Sâ HUR ska man förstâ denna utveckling och VAD skulle nu kunna göras för att stoppa den…?

Kommentarer inaktiverade.