Som i en hägring växte Fridolins skolbyggnader i skyn

065

Fridolin har erkänt att friskolorna är bättre än de kommunala. De nyanlända invandrarelever som inte står i kön till en friskola kan nu få förtur och putta ut några av dem som köar ur kön.

Uppgörelsen har stöd av Friskolornas riksförbund som anser att nuvarande lagstiftning hindrat friskolorna från att ta emot nyanlända.

– Vi har snabbt arbetat fram den här lagen. Det här är ett lagstiftningsarbete som är något av det snabbaste som har gjorts i svensk statsförvaltningshistoria, säger Gustav Fridolin.

Så, ibland går det riktigt snabbt.

Enligt lagförslaget ska friskolorna, om de så vill, ha möjlighet att låta nyanlända motsvarande fem procent av skolans elevantal gå före kön. Om de så vill? Nog kommer Kommunen att använda blåslampa på de motvilliga skolorna.

Någon risk för att barn som står i kö sedan förut kommer att knuffas undan finns inte enligt utbildningsministern. Fridolin tror att skolorna i stället kommer att bygga ut sina lokaler.

– Det vanliga när man gör det här är att man gör samma sak på en friskola som man gör på en kommunal skola som ska ta emot nya barn. Man bygger ut skolan lite mer än vad man hade tänkt från början. Det innebär att det de här barnen inte tar någon annans plats, säger Gustav Fridolin.

Är han utan den minsta uppfattning om bygglov, markanskaffning, brist på byggarbetare och liknande saker samt den tid och pengar som krävs för att bygga nytt. Ska det bli baracker? Kanske bara klämma in några bänkar till? Nej, det gick inte heller för det finns regler för sådant också, brandskydd till exempel.

Liberalernas utbildningspolitiske talesperson Christer Nylander säger att det finns en bred samsyn i svensk politik för lagförslaget.

 Om man har kösystem som bygger på hur länge man har stått i kö så är det väldigt svårt för den nyanlända att konkurrera om plats i de allra mest populära skolorna. Vi tycker att flera fristående skolor ska få chansen att ta emot nyanlända och därför är vi nöjda med det här förslaget, säger Christer Nylander.

Samsyn? V och SD ser jag inte med på undertecknarna. Är de ratade nu igen?(Länk nedan)

Politikerna vill alltid bestämma över människor. Medborgarnas fria vilja är ingenting för dem.

Varför sätter föräldrar sina barn i kön till en friskola? Kanske går syskon och kamrater redan där. En orsak är att den kommunala skolan fungerar illa för barnet. Eleverna kan till och med ha tagit över där. Eller som i  bekant fall: barnet var den sista i klassen med svenska som modersmål.

Som förälder har man ansvar för barnets skolgång. Det är därför man försöker hitta den bästa skolan för barn. Och man måste markera med fötterna när ingen i skolan lyssnar.

I Sverige finns många kösystem. Vi köar åratals för en lägenhet men sedan kommer någon och får gå förbi kön. Vi köar för sjukvård, tandvård eller äldreboende. Men sedan förvandlas äldreboendet till hem för ensamkommande och vi fortsätter att hanka oss fram. Vi köar för att få extra hjälp för barnet som inte får rätt stöd i skolan på grund av brist på diagnos – ni vet de där magiska bokstavskombinationerna som ger rätt till hjälp – men kön är fem år till utredning och i värsta fall hinner barnet sluta skolan. Vi är snälla och står i kön hos myndigheter, vid kassan, bankomaten, pendeltåget… men de senaste åren är det fler som bara knuffar oss undan och går före medan vi låter det ske för att inte bli kanske nedslagna. (Vissa släpper jag alltid före som gravida och äldre som behöver rollator eller käppar för att orka stå.) Och i sommar kommer flera födande kvinnor försöka hitta en plats på förlossningen för även där har ”kösystemet” slutat fungera.

Och nu knuffar vi några barn som hade aktiva föräldrar ur kön. För ingen bygger ett större klassrum bara för att Fridolin drömmer om det. Ingen hittar heller lärare för alla de barn som fyller Fridolins uppblåsta klassrum.

En sak blev dock klart. Regeringen medger att friskolorna fungerar bättre än de kommunala skolorna. Skönt att få åtminstone det erkännandet.

För elever med utländsk bakgrund, födda utomlands som går i kommunala skolor är andelen som når kunskapskraven i alla ämnen 46 procent. I friskolor är andelen 75 procent. Det är uppenbart att friskolor lyckas bättre med skolresultaten för de här eleverna. Dock räknas invandrarbarn som redan gått i en bra skola utomlands, kanske på engelska, med i statistiken. I mina barnbarns skola ser det ut så. Statistik säger inte allt. Man måste våga sortera.

Varför inte ta efter de fungerande skolorna i stället att sparka på de köande barnen? Fast jag tror inte ens det räcker. Skolan är på sluttande planet och behöver mer än någon politiker, typ Fridolin. tycks begripa. Men vi kommer aldrig mer ligga på toppen av PISA eller vilken annan mätning som helst. Vi har ”reformerat” skolan  till något som inte fungerar.

Jag ber ursäkt att jag länkar till slaskpressen AB.

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/skola/article21540645.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22892259.ab

http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2016/05/proposition-fler-elever-i-fler-skolor/

http://www.regeringen.se/debattartiklar/2016/05/bred-overenskommelse-om-nyanlanda-elever-i-friskolor/

Och lite om krisen på bostadsfronten där Regeringen också är ute och cyklar: OBS. Inget ont om cykelfolket!

http://www.svd.se/bokrisen-allmannyttan-jagar-hyreshus-i-polen/om/naringsliv

4 reaktion på “Som i en hägring växte Fridolins skolbyggnader i skyn

 1. Hej.

  Förstår jag Fridolin-matematiken rätt nu?

  Ingen petas åt sidan när fem platser av hundra viks åt nyanlända.
  Således måste det funnits fem platser lediga.

  Vid kö hävdar Fridolin att skolor kommer att bygga ut så att ingen petas åt sidan. Jag antar att friskolornas anslag ökas i motsvarande grad.

  Alltså: vi har hundra platser och kö utöver antalet platser. Vi höjer antalet platser till hundrafem. Nästa år måste vi öka med nya fem procent för att undvika petning. Och nästa år ytterligare fem procent.

  Då går jag inte ens in på det omöjliga att undervisa på språk jag inte behärskar, eller vilken avgrund i bas- och förkunskap som inte sällan föreligger.

  Sociala koder för uppförande icke att förglömma.

  Tur att man snart gjort sig omöjlig i yrket.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  • Jag är säker på att din matte är rätt och Fridolin har hoppat över baskunskaperna och inte bara i matte. Han lever i en drömvärld.

 2. Dags att privatisera ALLA skolor. Ge föräldrar en check på den summa pengar som spenderas på varje elev i kommunala skolan, pengar som sedan kan användas i valfri skola. Lärarna konkurrerar i privata skolor eftersom de vet att föräldrar ”röstar med fötterna”; de flyttar sina barn till en annan skola om inte läraren är duktig. Kraven skärps vad gäller både elever och lärare.

  Lärare och administratörer i skolorna vet att deras jobb är helt säkra även om skolan visar upp urusla resultat. De är rädda för ”skol-val” eftersom de vet att då måste de anstränga sig på samma sätt som privatföretag, för att attrahera kunder (elever)

  Tillåt hemundervisning!!!

Kommentarer inaktiverade.