Sommarresa till fäbod och Wij trädgård.

Vad gör ni på semestern, sommaren, soliga dagar eller när regnet skvalar? Ja, regn har vi inte haft på länge, en dag kom några vilsekomna droppar men på en minut var det över.

Som pensionär har man inte semester, man får vackert haka på andras. Sonen har cyklat från Stockholm till Luleå med omväg genom Norge – han älskar tydligen backar – ryktas dock att han tog tåget hem. Att cykla är inte min grej. Cykeln ligger i förrådet i behov av ordentlig genomgång. En dag, kanske…

Dottern med make och vovve besöker slott och gamla herrgårdar. Vi fick en tur med dem till Ockelbo.

Vad gör man i Ockelbo annat än spanar efter kungligheter? Nej, vi spanade inte efter den beryktade Ockelbokillen med fru och barn utan träffade en herre som gott kan uppfattas lik ett original av en stadsbo och garanterat avvikare av Jordbruksverket.

Eldsjälen Sune Pettersson driver en fäbodvall Gåsbäcken med kor, getter, vackra hönor och några ungdjur. Han är en utdöende sort som vill leva i samklang med naturen, dock får vi borträkna vargen. Det vajar en norsk flagga vid stugan. EU är som en koloss med rika snubbar vilka gör galna beslut och i sin tur utarmar de den äkta landsbygden. Så länge vi är med i EU fladdrar den fria norska flaggan, säger han. Sune hade dock träffat kungligheterna. Speciellt poängterade han att Madeleine hade suttit bredvid honom.

Det ligger någonting i vad han säger om EU. Kommer någon ihåg hur rädslan av nya krig band Europa samman? Nu divideras det om småsaker, någon enighet finns inte i utrikespolitik, pengar rullar, särskilt till makthavarnas fickor genom förmåner vi vanliga, röstboskapen, inte ens kan räkna eller drömma om. Vissa är garanterat finare än andra. De mjölkar inte 25 kor två gånger om dagen eller låser in djuren på kvällarna undan förbistrykande varg. De behöver inte räkna om pengarna räcker, de kan bara kräva mer av oss andra. De kan inte ens komma överens vart huvudkontoret skall ligga. De vill få flera medlemmar fast de nuvarande trilskas och ekonomin för vissa är en bidragskarusell.

Drömmen om Europas Förenta Stater med gemensam valuta lik storebror USA är segdragen historia med ledare som har svårt att se folket bakom sin makt, de som i slutändan betalar.

Är fäbodar något att bevara? Är det inte orationellt i den rationella världen? Frågar du Sune är svaret klart. Frågar du oss som värdesätter gammal svensk kultur hör du rungande jaaaa! Bara vi slipper mocka skit.

Det finns mer i Ockelbo. Efter en kväll med drinkar och grillning, god natt på BB Åbro Herrgård och en fin frukost besökte vi Wij trädgård. En stor trädgård byggd av flera olika, formade av Lars Krantz som tidigare arbetade med Rosendals trädgård och är gammal elev till min gubbe. Köksträdgården imponerade mest. Varenda en som planerar ett trädgårdsland borde kolla det! De ärbara växterna blandas med blommor och denna samplantering borde hålla skadedjuren borta. I alla fall var det vackert. Sedan finns det rosor, solrosor, liten ölhall av lokal producent Jädraöl och mycket mer. En trädgård är aldrig färdig, det pågår en ständig utveckling. Årstiderna kommer och går. Vädret gör sitt.  Växter dör och ersatts av andra. Träden växer, faller, svampar tar över och fåglarna bygger sina bon. Blir du varm och hungrig finns ett bad och flera restauranger.

Passerade också Gysinge och Torsåker. Torsåker lär vara mest känd av hovsångaren Joel Berglund och seriefiguren Kronblom. Och en till som borde falla i glömskans mörker.

August hittade en orm! Dock död. Katten var ovanligt lugn.