Bostadsbristens lösning – tält, bygga och tvinga de gamla att flytta?

När jag kom från gymmet idag – jag tog en omväg – hörde jag någon ropa på hjälp bakom en häck. Det var en gammal dam som trillat omkull med sin gräsklippare. Jag hjälpte henne upp och drog gräsklipparen till ett bättre ställe. Gräset var så högt att hon omöjligen kunde klippa det.

Vi pratade ett tag.

Damen bodde i ett stort hus med en stor trädgård med planteringar, rosenbuskar och gräsmatta. Det var sådan underbar stor gammal tomt som säkert blir styckad och två till hus kommer att trängas på den. Hon bodde ensam, maken var död, inga barn, släktingarna dök upp sällan. Hon orkade inte sköta stället egentligen men ville inte heller släppa det. Hon var över 80 och skulle säkert ha det bättre i en lägenhet nära centrum. Men det var hennes – nu opraktiska – älskade hem och där skulle hon dö en dag och kanske hittas av grannar som börjat undra. Det finns många kvinnor som hon.

Jag vet att om man flyttar som gammal är det inte alltid av godo. Risken att dö eller bli minnessvag ökar snabbt. Det såg jag i servicehuset när mycket gamla personer flyttade in. De orkade inte med förändringen utan tappade minnet och dog.

– Hon skulle ha flyttat in ett par år sedan, sa personalen alltid. Men idag måste man vara just nära döden eller sjuk, inte bara lastgammal för att få plats i ett äldreboende. Man mår ju bäst hemma alla gånger, tror politikerna.

Jag tänkte efteråt hur många stora hus och lägenheter det finns där det bor en två personer vilka inte behöver ytorna, där skötseln bara är en närapå plåga men man vill inte släppa sitt hem. Hur svårt det är för många att flytta? Hur svårt det är att medge: nu orkar jag inte mer? Och – vem ska reda ut en sjurumsvilla och placera allt någonstans? Hyra ut ett rum vågar inte de gamla om det inte är en bekant eller släkting. Man vet aldrig vad som kommer in.

Nästan hälften av landets 290 kommuner uppger att de har brist på bostäder, visar Boverkets stora enkätundersökning. Bristen finns i de flesta större städer.

Sammantaget bor ungefär 64 procent av landets befolkning i en kommun med bostadsbrist. Endast sex procent bor i en kommun med överskott på bostäder. Många kommuner bedömer att bostadsbristen kommer att öka under året och nästa år. Kanske finns det speciella skäl varför vissa kommuner undviker att bygga hyreslägenheter – men det vill jag inte spekulera i.

http://www.byggahus.se/nyheter/boverket-rapporterar-bostadsbrist-och-minskad-nyproduktion

http://di.se/Templates/Public/Pages/ArticlePrint.aspx?pl=270784__ArticlePageProvider

 http://www.dn.se/sthlm/over-100-hyresgaster-satts-pa-gatan—om-nio-dagar